Dorpen in de buurt
Naast de steden zijn er vele leuke dorpjes in het gebied. De dorpjes zeer verschillend qua karakter. Sommige dorpjes zijn rommelig en rustig, zoals Cerbere en Port Bou. Andere dorpjes zijn opgeruimd en druk, zoals Collioure en Banyuls.
Hierbeneden een overzichtje van de dorpen van Noord naar Zuid, met onze eigen korte omschrijving.
Argelés -sur-Mer
Het dorp Argelès-sur-Mer is een tamelijk nietszeggend dorp met normale winkels. Het is niet bijzonder mooi of lelijk; het is er gewoon. Interessanter is het haventje van Argelès-sur-Mer. Er liggen daar veel plezier jachten en aan de promenade liggen vele toeristische terrassen en winkeltjes. Hier kan je boten huren en duikexcursies starten.
Als je bij het haventje naar rechts loopt kom je uit bij een groepje vakantiehuisjes op het fijne zandstrand dat Le Racou wordt genoemd. Het is een soort dorpje dat in de jaren zestig is ontstaan. In de zomer hangt er een relaxte sfeer met enkele cocktail barretjes.
Collioure
Het dorpje Collioure behoort tot de vijf mooiste van Frankrijk. Het was van oorsprong een belangrijke havenstad. De koning van Mallorca bouwde er in een zomerkasteel aan het water. Door de handel en belastingen bij overslag werd Collioure al snel een redelijk rijk dorp. Het kerkje in de baai van Collioure, trok samen met de zee, de lucht en het speciale licht vele kunstenaars, waaronder Henri Matisse, Pablo Picasso, Rennie Mackintosh en Paul Signac. Naarmate het toerisme toenam, verdwenen de vissers en hun bootjes. Inmiddels is Collioure in de zomer erg druk met vele toeristen, die door het hele dorp kunnen winkelen, eten en drinken. Er zijn dan ook veel festivalletjes met straatmuziek en theater, zoals bij les Fetes de St Vincent. Het is dan erg lastig om te parkeren. Overweeg om het treintje te pakken vanaf Cerbere of Banyuls. Dat is gezellig, snel, mooi en goedkoop. Buiten de zomer, is het dorp tamelijk rustig en zijn veel winkels en restaurantjes gesloten. Behalve ons favoriete café Les Templiers. Dit is de kroeg van het dorp dat open blijft en waar alle mensen uit Collioure zelf blijven komen. Het is een kleine donkere kroeg met een bar in de vorm van een Catalaans bootje. De muren hangen vol met prachtige schilderijen, met zeer uiteenlopende stijlen. Het is een verzameling die in tientallen jaren gegroeid is, omdat de eigenaar schilderijen accepteerde van kunstenaars in ruil voor drank en onderdak. Boven het café zit een hotel dat ook helemaal vol hangt met interessante schilderijen. Het café heeft een mooiere collectie dan menig museum.
Het is heerlijk om op het eind van het voorjaar en het begin van het najaar door de straatjes van Collioure en over de markt te lopen. Vergeet in de zomer niet iets te drinken op het zomerterras van Les Trois Mas. Mocht FC Barcelona spelen en je in Collioure zijn, kijk de wedstrijd bij Café Sola: veel echte Barca supporters, bier en grote schermen.
Verder zijn het kasteel, het museum van moderne, kunst, de wijnproeverij le Dominicaine in een oude Dominicaanse kerk, en Fort St Elme leuk om te bezoeken.
Port Vendres
Port Vendres is een klein vissersdorpje waar de vissersbootjes nog dagelijks uitvaren. Het vissersgedeelte is wat rommelig en vies maar heerlijk om langs te slenteren. Als je door loopt tot het einde van de vissershaven kom je langs de vissersbootjes en netten. Verse oesters kan je bij Les Poissonneries De La Côte Catalane kopen en als je sardientjes wilt, vers van uit de netten, kan je die op het houten keetje op de kade halen.
Banyuls-sur-Mer
Banyuls-sur-Mer is met bijna 10.000 inwoners duidelijk groter dan de andere dorpjes.
Evenzogoed zijn er weinig grote winkels. De brede boulevard met palmbomen en meerdere petanque-banen waar in het weekend fanatiek wordt gespeeld helpen bij het Zuid Franse gevoel. Op de kade staan meerdere beelden van Aristide Maillol, een beroemde beeldhouwer die hier geboren werd. In het midden van de baai zit een zeilschool waar je surfplanken en catamarans kan huren (zie ook watersport).
Aan de zuidzijde van de baai van Banyuls ligt het Observatoire océanologique de Banyuls-sur-Mer , ook bekend als de Laboratoire Arago. Het is een oud onderzoeksinstituut dat de middelndese zee en het leven daarin onderzoekt. Het is verbonden met de universiteit van Sarbonne. Vandaar dat er ook wat jonge studenten rondlopen in Banyuls. Voor goed eten en drinken ga je naar les 9 caves, iets verder het dorp in (zie ook Cafés & Restaurants).
Mocht je keuken of klusgerij nodig hebben, ga dan naar le Bricodeur. Dit is een ouderwets winkeltje waar ze alles hebben.
En vergeet natuurlijk niet een fles goede Banyuls te kopen. Dit is een zoete aperitief wijn afkomstig uit het gebied rondom Banyuls. De wijnmaker en proeverij L’Etoile is onze favoriet.
Cerbère
Cerbère is het laatste dorpje vóór de Spaanse grens. Het speelde in de tijden van Franco een grote rol bij de vlucht en het verzet van de Catalaanse oppositie.
Het is dorp is klein en er is weinig toerisme. Het marktje, de bakker en de schaduw van de platanen op het kleine dorpspleintje geven een gemoedelijk Zuid Frans gevoel. Als je niet wilt koken en op zoek bent naar Kebab of Pizza en koud bier kan je in zomer terecht bij Le Passage.
Het stationnetje van Cerbere is het laatste vóór Spanje. Aangezien de spoorbreedte voor Franse en Spaanse treinen anders is, werd tientallen jaren de inhoud van de treinen overgezet in Cerbere. Cerbere heeft een relatief grote en antieke stationshal met een groot rangeerterein. Vanuit Cerbere rijdt een treintje naar Perpignan, dat stopt bij alle dorpjes van de Cote Vermeille. Ook kan je vanuit Cerbere makkelijk met de trein naar Figueras, Girona en Barcelona. Het enige bezienswaardige gebouw in Cerbere is het Hotel Belvedere du Rayon Vert. Om de bijzonder smalle art-deco voorzijde te zien moet je even de weg af en wandelen.
In de zomer zijn er kleine feestelijke activiteiten op het dorpsplein, inclusief Catalaanse volkdansjes door de locals.
Port Bou
Zodra je de grens met Spanje passeert verandert de weg, de berghellingen maar ook de dorpen. Dat is goed te merken bij het eerste dorpje bij de Spaanse grens, Port Bou.
Het is rommelig en enkele oude gebouwen staan op instorten. De winkeltjes die er zijn, zijn gericht op de verkoop van drank en sigaretten vanwege de prijsverschillen met Frankrijk.
Je kan er goedkoop Estrella bier en diverse Whiskeys kopen.
Verder is er een fantastisch klein vismarktje waar op vrijdagochtend veel verse vis wordt verkocht. Tapas eten doe je bij Restaurant Riky. Niet goedkoop, maar zeker lekker.
Porta del Selva
Het dorpje bij Porta del Selva is rommelig en klein. Er zijn veel visserbootjes en je kan er lekkere vis en tapas eten. We komen er graag om langs de vissersbootjes te lopen.
Cadaqués
Cadaqués is een heel klein stadje op het oostelijke deel van het Iberische schiereiland. Om er te komen moet je bijna anderhalf uur over slingerende weggetjes rijden. Voor de liefhebbers is dit een feest en voor degene met wagenziekte een hel. Het dorpje heeft bijna geen winkels. Het is stadje is bekend door Pablo Picasso en Joan Miró die er hebben gewoond. Ga er heen voor echt Spaans eten en loop even binnen bij het Casa-Museu Salvador Dalí; een klein museumpje met werken van Dali.